Hvilke tilbydere av lån uten sikkerhet bør man styre unna?

Forbrukslån og andre lån uten sikkerhet har vokst i popularitet de siste årene i Norge. Den store veksten kan skyldes mange årsaker som at det har blitt mer populært å reise utenlands, man ønsker å pusse opp eller kjøpe ny bil. Med flere som sender inn lånesøknader betyr det dessverre også at flere forbrukere havner i uheldige lånesituasjoner. Det er derimot ingen grunn til å frykte lånene uten sikkerhet, så lenge du er informert på forhånd. Les denne korte guiden for de viktigste tipsene, og hvilke lån du burde styre unna.

Ulike typer lån uten sikkerhet

Det finnes flere ulike typer lån som går under navnet lån uten sikkerhet. Det er også vanlig å omtale denne gruppen av lån som forbrukslån. Innenfor denne kategorien finner du andre typer, som minilån, smålån, SMS-lån, og kredittlån. Disse omtaler i prinsipp, den samme tjenesten; et lån uten sikkerhet i dine eiendeler. Kredittgrense og nedbetalingstid kan dog variere og det er dette som skiller dem fra hverandre.

Dette kan du bruke lån uten sikkerhet til

Du kan bruke disse forbrukslånene på det du måtte ønske, uten at bankene blander seg inn. Dermed er bruksområdet på disse lånene svært varierende avhengig av hvem som søker. Generelt sett går disse lånene til formål som ikke kvalifiserer for lån med sikkerhet, slik som boliglån, hyttelån, eller billån. Under er noen vanlige bruksområder for lån uten sikkerhet, listet opp:

 • Oppussing av bad eller kjøkken
 • Oppgradering av hytta
 • Kjøp av bruktbil banken ikke vil ta sikkerhet i
 • Kjøp av eldre bobil eller campingvogn
 • Betale ned uforutsette utgifter som ny PC eller tannlegeregning
 • Betale for sommerferien når prisene er lave
 • Mindre regninger tett inn på lønningsdag
 • Andre utgifter som lån med sikkerhet ikke dekker

Derfor kan lån uten sikkerhet lønne seg

Mange har fått streng beskjed om å holde seg unna kredittkort og lån uten sikkerhet. Men med en konkret plan for lånet og hva det skal brukes til er det derimot ingen grunn til å holde seg unna denne typen finansiering. Er avdragene innenfor ditt månedsbudsjett er det lurt å investere i den nye PC’en, eller å ta den nødvendige turen til tannlegen. Oppussing av huset vil også føre til en vekst i boligens verdi, og dermed bedre vilkår på boliglånet.

Velg pålitelige banker

Alle banker har en viss historikk på nett. Med internett tilgjengelig er det ingenting som forhindrer deg i å gjennomføre et kort søk av banken eller finansieringsforetaket og deres tjenester. Dersom du finner minimalt med informasjon om banken på nett, er dette et tegn på at du burde velge en annen.

Et annet kjennetegn på pålitelige banker er en god og tilgjengelig kundeservice. Dersom kundeservice kun er tilgjengelig gjennom en live chat i begrensede åpningstider med dårlig responstid, er dette et annet dårlig tegn.

Noen ganger kan også enkelte lån være litt for gode til å være sanne. Er dette tilfellet for det lånet du vurderer å søke på, er dette et klart tegn på at du burde lete videre. Ingen banker låner ut på godvilje. Vær kritisk til alle låneavtaler du kommer over.
Til slutt er det viktig å merke seg at få banker reklamerer stort om sine forbrukslån. Seriøse foretak trenger ikke å bruke ord som «billig» eller «rask» i sin omtale av egne lån uten sikkerhet.

 • Velg en bank med god historikk på nett
 • Banken skal ha god informasjon om sine tilbud på hjemmesidene sine
 • Vær kritisk til alle tilbud du finner på nett
 • En god bank har en god kundeservice
 • Seriøse finansieringsforetak lokker ikke med ord som «billig» eller «rask»
 • Undersøk om sammenligningstjenester anbefaler disse bankene

Ta eget ansvar i låneprosessen

Det er viktig å vite at det ikke er kun banken som har alt ansvaret i en låneprosess. På forhånd er du selv nødt til å kartlegge egen økonomi, fastslå hvor mye gjeld du har fra før, og hvor mye du kan ta opp av forbrukslån. Tenk også at selv om du kan ta opp en visst beløp i kreditt, betyr det ikke nødvendigvis at du burde. I enkelte tilfeller vil det lønne seg å spare opp en større mengde i egenkapital, eller betale ned nåværende gjeld, før en eventuell lånesøknad sendes. Dette vil begrense mengden kreditt du tar opp i tillegg til at du får tilgang på bedre avtaler.

Søk om hjelp underveis

Ta i bruk alle tilgjengelige hjelpemidler under lånesøknaden din. Mange lånesøkere er beskjedne når det gjelder å ta kontakt med banken før og under søknadsprosessen. Men tjenester om kundeservice og tilbud om hjelp med søknadsprosessen skal være tjenester seriøse banker tilbyr. Dette er også en god mulighet til å teste ut kundeservicen til banken.

Sammenligning av ulike lån uten sikkerhet

Dersom du ikke føler deg komfortabel med å gjøre denne prosessen alene trenger du ikke å unngå lån uten sikkerhet av den grunn. Men en sammenligningstjeneste kan du legge all den tunge jobben i hendene på en profesjonell, som gjør denne jobben daglig. Det kan ta lang tid å lete gjennom alle tilbudene på nett for å finne det beste for din situasjon, men med denne tjenesten går prosessen automatisk. Skriv ned din økonomiske situasjon, ønsket lånesum, og andre spesifikasjoner, og få en rekke ulike tilbud tilsendt innen kort tid. Denne prosessen er ofte gratis og uforpliktende.

Forskjellen mellom kredittlån og forbrukslån

Noen ganger finner du ikke et godt alternativ for lån uten sikkerhet, fordi du heller burde velge et kredittkort. For mindre summer du lett kan betale tilbake vil et kredittkort komme med flere fordeler enn forbrukslån. Dersom du vet at du kan betale tilbake brukt kreditt innenfor den rentefrie perioden, som ofte ligger på 30 dager, vil ikke banken eller finansieringsforetaket ta renter på lånet. Andre fordeler som reiseforsikring og rabatter på bensin og netthandel kan også være inkludert.

Det er derimot like viktig å være kritisk i forhold til kredittkort i samme grad som andre lån uten sikkerhet. Kredittkort har ofte renter over 25 %, og et galt valg kan være svært skadelig for privatøkonomien din. Kredittkort har også sammenligningstjenester tilgjengelig for lettere valg.

Lån uten sikkerhet oppsummert

Lån uten sikkerhet kan være både nyttig og et godt valg i flere situasjoner. Det kan brukes til å dekke uforutsette utgifter, eller for å øke verdien på huset ditt. Så lenge du gjør et informert valg kan du dra nytte av denne tjenesten, som er tilgjengelig hos de fleste banker. Noen ganger kan også et kredittkort være den beste løsningen. For et riktig valg burde du kritisk vurdere og sammenligne alle tilbud og finansieringsforetak du kommer over. Sammenligningstjenester for lån uten sikkerhet på nett kan være et godt virkemiddel under denne prosessen. Disse tjenestene er både gratis og uforpliktende.