5 tips til fornuftig bruk av forbrukslånet

Forbrukslån er et fleksibelt lån hvor bankene ikke stiller krav. Du må ikke stille med sikkerhet i bolig eller annen eiendom. Og du trenger ikke ha noen oppspart egenkapital. Banken innvilger lånesøknaden basert på lånesum, din årlige inntekt og kredittvurderingen som gjennomføres. Har du lite eller ingen gjeld fra før, og fast inntekt, er det gode muligheter for innvilgelse av lån. Og siden dette er et lån som innvilges og utbetales uten krav til bruk er fornuftig bruk viktig.

1. Ikke ta opp mer forbrukslån enn nødvendig

Du kan søke om alt fra 5 000 til 600 000 kroner, uten å oppgi hva lånet skal gå til. Du kan med andre ord søke om lån til shopping og rent forbruk. Dette er ikke anbefalt bruk. Skal du først søke om forbrukslån, vit hva det skal gå til og hvor mye du har behov for. Og ikke søk om mer enn hva du kan betale tilbake.

2. Ha en plan for lånet

Vær klar over hva pengene skal brukes til og bruk det til noe som gir verdi. Forbrukslån er et dyrt lån, med en gjennomsnittsrente på 14 % til 15 %. Dette gjør lånet til et av de dyreste på markedet. Å benytte lånet til rent forbruk vil med andre ord gjøre varene mye dyrere på kort tid. Benytter du derimot lånet på noe som gir verdi, som oppussing eller investering, kan du sitte igjen med en gevinst.

3. Ikke betal ferien med kreditt

Nedbetalingstiden på forbrukslån er mellom 1 og 5 år. Du kan med andre ord ende opp med å betale for ferien i flere år fremover. Dette blir en veldig dyr ferie totalt sett. Er det tilbud på flyreiser og feriepengene er noen måneder unna finnes det andre, rimeligere alternativer.

4. Ikke ta opp flere forbrukslån

Et forbrukslån er dyrt nok alene, har du flere dobles renter og den totale lånesummer raskt. Har du behov for forbrukslån, søk om et større lån. Det er ikke nødvendig å søke om mer enn du har behov for. Men er du usikker på hvor dyrt det nye kjøkkenet blir å koste, søk om mer. Det er bedre enn å måtte søke om mer lån i etterkant.

5. Betal ned forbrukslånet raskt

Raskere nedbetaling gir lavere totale kostnader. Og selv om du har inngått en avtale om 2 års nedbetalingstid med banken kan du betale ned raskere. Alt over minstebeløpet regnes som avdrag. Betaler du 1 000 kroner ekstra hver måned, går dette uavkortet til nedbetaling av gjeld.