3 grunner til at du får avslag på søknaden om forbrukslån

Et forbrukslån kan komme godt med. Det kan for eksempel være reparasjoner i hjemmet som ikke kan vente på at du sparer opp midlene. Det er da mange aktører der ute som tilbyr forbrukslån for slike situasjoner. Søkeprosessen er hos de aller fleste lagt opp til å være så ukomplisert som mulig for forbruker. Det er imidlertid ikke slik at du er garantert å få godkjent søknad.

Hva er forbrukslån?

Dette er et usikret lån. Med andre ord et lån der du ikke stiller egen eiendel som pant til banken. Siden usikrede lån har en større risiko for banken enn sikrede lån, er renten en god del høyere for forbruker. Dette betyr at denne type lån kan være svært dyre. Du bør derfor alltid vurdere nøye før du vurderer å ta opp forbrukslån.

Du kan som regel ta opp mellom 5.000-600.000 kr. Dette vil variere fra tilbyder til tilbyder. Nedbetalingstid bruker å være opp mot 5 år.

Etter du har sendt en søknad om forbrukslån, er banken pliktig å utføre en kredittvurdering. Dette er en vurdering som ser på din betalingsevne. Basert på denne vurderingen får du enten godkjenning eller avslag. Dette kravet er både for å beskytte banken, men også for å beskytte forbruker. Ved å stille krav til forbrukers betalingsevne, reduseres risiko for å ta opp lån man egentlig ikke har råd til.

Så hva er noen årsaker til at du kan få avslag på lånesøknad?

1. Du har ikke god nok betjeningsevne

For å få godkjent lånesøknad, er du nødt å ha god nok økonomi til å tåle en 5 % renteøkning. Dette er et krav stilt av finanstilsynet for alle långivere. Du unngår det dermed ikke med å søke i ulike banker.

For å gjøre denne vurderingen, ser banken på inntekten og utgifter. Siden du ikke stiller pant, er inntekt den viktigste faktoren for at du kan betale tilbake lånet. Det er ikke nok at du kan betjene lånet med den renten som er i dag. Rentenivå kan endre seg, og da er det også viktig at du kan betjene lån i fremtid. Er inntekten din for lav for dette, får du avslag.

2. Du har allerede mye gjeld i forhold til inntekt

Det er strenge regler for hvor mye lån du kan ha totalt. Bankene har ikke lov å gi lån dersom samlet gjeld overstiger fem ganger din årsinntekt.

Har du for eksempel 500.000 i årsinntekt, så har du en maksgrense på 2.500.000. Dersom du allerede har et boliglån på denne summen, kan du ikke få forbrukslån. Har du derimot boliglån på eksempel 2.300.000, har du en ramme på 200.000 der du kan ta opp mer lån.

3. Du har betalingsanmerkning

På en kredittsjekk vil det komme frem om du har en eller flere betalingsanmerkninger. En betalingsanmerkning er en registrering på en ubetalt regning, som har gått videre til inkasso og fortsatt ikke er betalt. Så lenge du har en betalingsanmerkning, får du avslag på lånesøknad.

Dersom du vet at du har en betalingsanmerkning, bør du kvitte deg med denne før du søker forbrukslån. Dette gjør du ved å betale skyldig beløp. Når dette er betalt, blir anmerkning strøket. Der finnes banker som er villig til å gi lån til de med betalingsanmerkning. Da må du stille med sikkerhet, og lån må bli brukt til å refinansiere dyr gjeld.

Avslutningsvis om forbrukslån

Forbrukslån kan være fristende, men det er viktig å allerede ha en sunn økonomi. Ellers kan du ende i en situasjon der du ikke kan betale det du skylder. Å få avslag kan være svært frustrerende. Da er det viktig å huske at avslaget sannsynlig hindrer deg i å ta et usunt økonomisk valg.